Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1965
Mekkora a fotokatód kilépési munkája eV-ban, ha a fotokatódot megvilágító fény hullámhossza 671 nm, a katódból kilépő elektronok maximális sebessége pedig 434000 m/s?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A sebességből számold ki az elektron mozgási energiáját:
`E = 1/2·m_e·v^2`
ahol `m_e` az elektron tömege.

Ha ennyi a kilépési munka után megmaradt energiája az elektronnak, akkor a foton teljes energiája ennél a kilépési munkával nagyobb:
`E_f = E + W_"ki"`
`W_"ki" = E_f - E`

Ez lesz a válasz, de ki kell még számolni a foton energiáját:
`E_f = h·ν`
ahol `ν` a foton frekvenciája: `ν=c/λ`
0