Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika optika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
500
Sziasztok, lenne két fizika feladat amiben a segítségeteket kérném.
1) Mekkora a fókusztávolsága és hány dioptriájú az a kétszeresen domború lencse, amelyet 40 cm sugarú gömbfelületek határolnak, ha a lencse törésmutatója 1,5?

2) A tárgyat 30 cm távolságban helyezzük el a képernyőtől, miközben a homorú tükörrel kétszeres nagyítást érünk el. Mekkora a tükör fókusztávolsága és a görbületi sugara?

A válaszokat előre is köszönöm!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

1) A kétszeresen domború lencse fókusztávolsága a lencse görbületi sugarai és törésmutatója alapján számítható a következő képlettel:
1/f = (n - 1) * (1/R1 - 1/R2)

ahol n a lencse törésmutatója, R1 és R2 pedig a lencse gömbfelületeinek sugara. Azért van két sugár, mert a lencse mindkét oldala domború.

A lencse sugara 40 cm, így R1 = R2 = 40 cm. Behelyettesítve a képletbe:

1/f = (1,5 - 1) * (1/40 cm - 1/40 cm) = 0

Tehát a fókusztávolság végtelen (azaz a lencse egy egyenes lencse), és dioptriája is nulla.

2) A homorú tükör fókusztávolsága és sugara a kétszeres nagyítás alapján számítható. A kétszeres nagyítás azt jelenti, hogy a tárgy a tükör fókusza felé van elhelyezve, vagyis a távolságuk megegyezik.
A tükörkép távolsága u = v = 30 cm, és az összes távolság a fókusz felé irányul. Tehát a fókusztávolság:

f = u/2 = v/2 = 15 cm

A homorú tükör görbületi sugara pedig a fókusztávolság kétszerese:

R = 2f = 30 cm

Remélem segítettem!
1