Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
338
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`root(2x+3)(64)=root(6-2x)(128^2)`

kikötés:

`2x+3>1`

`x> -1`, `x inNN`

és

`6-2x>1`

`5>2x`

`x<5/2`, `x inNN`

A törtkitevőjű hatvány definíciójából adódóan:

`64^(1/(2x+3))=128^(2/(6-2x))`

`(2^6)^(1/(2x+3))=(2^7)^(2/(6-2x))`

`2^(6/(2x+3))=2^(14/(6-2x))`

SZ. M. M.

`6/(2x+3)=14/(6-2x)`

újabb kikötés: `x≠-3/2` és `x≠3`

`6(6-2x)=14(2x+3)`

`36-12x=28x+42`

`40x=-6`

`x=-3/(20)`

Ellenőrzés:

`2*(-3/(20))+3=2.7 notin NN`

`6-2*(-3/(20))=6.3 notin NN`

tehát nincs megoldás
Módosítva: 3 éve
1