Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
308
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`(32^(x-1)*512^(1-2x)*(4^(-1))^(-3x)*(0.125^2)^(x+2))/(256^(-x+3)*8^(5-5x))=4096`

Először leegyszerűsítem a bal oldalt valami normálisra:

`(32^(x-1)*512^(1-2x)*(4^(-1))^(-3x)*(0.125^2)^(x+2))/(256^(-x+3)*8^(5-5x))`

`((2^5)^(x-1)*(2^9)^(1-2x)*4^(3x)*0.125^(2x+4))/((2^8)^(-x+3)*(2^3)^(5-5x)`

`(2^(5x-5)*2^(9-18x)*2^(6x)*(2^(-3))^(2x+4))/((2^8)^(-x+3)*(2^3)^(5-5x)`

`(2^(5x-5)*2^(9-18x)*2^(6x)*2^(-6x-12))/(2^(-8x+24)*2^(15-15x)`

`(2^(5x-5+9-18x+6x-6x-12))/(2^(-8x+24+15-15x))`

`(2^(-13x-8))/(2^(-23x+39))`

`2^(-13x-8-(-23x+39))`

`2^(-13x-8+23x-39)`

`2^(10x-47)`

És akkor:

`2^(10x-47)=4096`

`2^(10x-47)=2^(12)`

SZ. M. M.

`10x-47=12`

`10x=59`

`x=color(red)(5.9)`
1