Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hali! Párhuzamos kapcsolás, hiányzó érték számolás. Tettem fel képet

Főoldal » Általános iskola » Fizika
494
Ehhez kérném a segítséget. Köszönöm, ha válaszolsz! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Mindkét ellenállás feszültsége egyaránt 50 V, innen a felső ellenállás `R_1=U_0/I_1=50/1=50 Omega`, az alsó ellenállás árama pedig `I_2=U_0/R_2=50/25=2A`. Már tudjuk mindkét mellékág áramát, tehát a főág áramát is ki tudjuk számolni: `I=I_1+I_2=1+2=3A`.

Az eredő ellenállás kiszámítására két lehetőségünk is van. Az egyik, hogy felírjuk az Ohm-törvényt az áramkörre: `R_e=U_0/I=50/3~~16.67 Omega`. A másik, hogy használjuk a párhuzamos ellenállások eredőjének képletét: `R_e=1/(1/R_1+1/R_2)=1/(1/50+1/25)~~16.67 Omega`.
0