Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
909
Egy számtani sorozat első tagja –7, a nyolcadik tagja 14. Adja meg n
lehetséges értékeit, ha a sorozat első n tagjának összege legfeljebb
660. (Válaszát indokolja)
Kérem valaki elmagyarázná? Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
14=-7+7d
d=3
sn=(2*(-7)+(n-1)*3)/2*n
(-14+3n-3)*n/2<=660
(-17+3n)*n<=1320
3n^2-17n-1320<=0

-55/3<=n<=24
Az n lehetséges értékei: 1; 2; ...; 24
0