Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvény jellemzés (nővérem házija)

Főoldal » Középiskola » Matematika
431
Jellemezze a függvényt az alábbi szempontok szerint:

Függvény egyenlete:
ÉT:
ÉK:
zh:
SZÉ:
x tengely metszéspontja:
y tengely metszáspontja:
Korlátosság:
Monotonitás:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
f(x)=-5/3*|x-3|+4
ÉT: a valós számok halmaza
ÉK: a 4-nél nem nagyobb valós számok halmaza
zh:
-5/3*|x-3|+4=0
5/3*|x-3|=4
|x-3|=12/5
x-3=12/5 vagy x-3=-12/5
x1=27/5, x2=3/5
SZÉ: maximum: 4, maximum hely:3
y tengely metszéspontja: 27/5, 3/5
Korlátosság: felülről korlátos, legkisebb felső korlátja 4.
Monotonitás: ha x nem nagyobb, mint 3 s,zigorúan monoton nő; ha x nem kisebb, mint 3, szigorúan monoton csökken.

0

Nem értem, mi a baj az előző válasszal, de ha én kellek...

`ÉT=RR`

`ÉK=]-∞, 4]`

zérushely:

`-5/3*|x-3|+4=0`

`|x-3|=12/5`

`x-3=12/5`

`x_1=27/5`

vagy

`x-3=-12/5`

`x_2=3/5`

szélsőérték:

maximum
helye `x=3`
értéke `y=4`

x tengely metszéspontja: `3/5`, `27/5`

y tengely metszéspontja: `-1`

korlátosság: felülről korlátos `K=4`

monotonitás (x tengely mentén):

`]-∞; 3]` szig. mon. nő

`[3; ∞[` szig. mon. csökken
Módosítva: 3 éve
0