Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
316
a₂+a₃+a₄=210
a₅+a₆+a₇=1680

Adja meg a sorozat első 10 tagjának összegét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a1q(1+q+q^2)=210
a1*q^4(1+q+q^2)=1680
------------------------------
Elosztva a két egyenletet egymással:
q^3=8
q=2
a1=15
s10=15*(2^10-1)/(2-1)
0

Ezt olyan alakban is fel lehet írni, hogy:

`{(a_2+a_2*q+a_2*q^2=210), (a_2*q^3+a_2*q^4+a_2*q^5=1680):}`

`{(a_2*(1+q+q^2)=210), (a_2*q^3*(1+q+q^2)=1680):}`

Leosztom egymással a két egyenletet:

`1/(q^3)=1/8`

`q^3=8`

`q=2`

Ebből már meglesz az `a_2`:

`a_2+a_2*2+a_2*2^2=210`

`7a_2=210`

`a_2=30`

Az `a_1` pedig

`a_1=a_2/q=30/2=15`

Az `a_10`:

`a_10=15*2^9=7680`

Az összeg:

`S_(10)=15*(2^10-1)/(2-1)=color(red)(15345)`
1