Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék kérni ebbe a feladatba!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
335
Egy férfi 10 nap alatt ás fel egy kertet, fia 15 nap alatt.
Hány nap alatt ássák fel együtt a kertet?
Egyenlettel vezesd le!
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
A férfi 10 nap alatt ás fel 1 kertet, akkor 1 nap alatt felás `1/10` kertet.

A fiúra ugyanez: 1 nap alatt `1/15` kertet ás fel.

Együtt 1 nap alatt `1/10+1/15` kertet ásnak fel.

1 kertet tehát `1/(1/10+1/15)` = `1/(25/150)` = `150/25` = `ul("6 nap alatt")` ásnak fel.

Egyenlettel:

`x*(1/10+1/15)=1`

`x=1/(1/10+1/15)` = 6 (ahogy fentebb számoltuk).
Módosítva: 3 éve
0

1 nap alatt: férfi: 1/10 rész, fia:1/15 rész
x nap alatt:
x/10+x/15=1
2x+3x=30
5x=30
x=6
6 nap alatt ássák fel együtt a kertet.
0