Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
346
1. egyenlet: 3^(x+1)-2^(y+2)=19
2. egyenlet: 6*3^(x-1)+5*2^y=28

Kérem akinek van ideje és kedve segítsen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
a:=3^(x-1) b:=2^y

9a-8b=19 (1)
6a+5b=28 (2)
-------------------
...
-4

Felbontod tényezőkre a hatványokat majd behelyettesítesz két új ismeretlent.

`a=3^x`

`b=2^y`

`{(3^(x+1)-2^(y+2)=19),(6*3^(x-1)+5*2^y=28):}=>{(3*3^x-4*2^y=19),(2*3^x+5*2^y=28):}=>{(3*a-4*b=19),(2*a+5*b=28):}`


Egyenlő együtthatók módszerével megoldva az első egyenletet szorzod 5-el a második egyenletet 4-el.

`{(3*a-4*b=19),(2*a+5*b=28):}=>{(15*a-20*b=95),(8*a+20*b=112):}`

Összeadod a két egyeneletet.

`15a-20b+8a+20b=95+112`

`23a=207`

`a=9`



`3*a-4*b=19`

`3*9-4*b=19`

`b=2`


Tehát x és y értékei:
`a=3^x`

`9=3^x`

`3^2=3^x`

SZ.M.M

`color(red)(2=x)`


`b=2^y`

`2=2^y`

`2^1=2^y`

`color(red)(1=y)`
1

Bocs!
9a-4b=19 (1)
6a+5b=28 (2)
-------------------
0