Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ebben a két feladatban kérek segítséget.

Főoldal » Középiskola » Kémia
307
1.
3,9 g káliumot vízzel reagáltatunk. A kapott oldat térfogata 150 cm³. Mennyi desztillált vizet kell adnunk az oldathoz, hogy a pH-ja 13 legyen?

2.
0.56 g kálium-hidroxidból 100 cm³ oldatot készítünk. Ebből pipettával kiveszünk 10 cm³-t és azt 100 cm-re hígítjuk desztillált vízzel. Mennyi lesz az így kapott oldat pH-ja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`A_K` = 39 `g/(mol)`

`K` + `H_2O` `to` `KOH` + `1/2` `H_2`

3,9 g kálium az 0,1 mol.

Keletkezik 0,1 mol KOH, ami 0,1 mol hidroxidiont jelent.

150 `cm^3` oldatban van 0,1 mol `OH^-`

A végső oldatunk

pH-ja 13, vagyis a pOH-ja 14-13 = 1

`[OH^-]` = `10^(-pOH)` = `10^(-1)` = 0,1 `(mol)/(dm^3)`.

A keletkező oldat 1 `dm^3`-ében van 0,1 mol hidroxidion.

A kapott oldatunkhoz (150 `cm^3`) tehát 1000-150 = `ul("850 " cm^3)` desztillált vizet kell adni.


2,

`M_(KOH)` = 56 `g/(mol)`

0,56 g KOH az `0.56/56` = 0,01 mol

100 `cm^3` oldatban van 0,01 mol KOH

10 `cm^3` oldatban van `10/100*0.01` = `10^(-3)` mol KOH

Ezt hígítjuk 100 `cm^3`-re.

100 `cm^3` oldatban van `10^(-3)` mol KOH

1 `dm^3` oldatban van `1000/100*10^(-3)` = 0,01 mol KOH, ami 0,01 `(mol)/(dm^3)` hidroxidion-koncentrációt jelent.

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(0.01)` = 2

pH = 14-pOH = 14-2 = `ul("12")`.
1