Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek kör egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
338
Kérlek segitsetek, holnapra kellene
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1,

Ha ki tudjuk hozni a kör általános egyenlete formulát, akkor kör egyenlete:

`(x-a)^2+(y-b)^2=r^2`

`x^2+6x+y^2-10y-2=0`

`x^2+6x+9+y^2-10y+25-36=0`

`(x+3)^2+(y-5)^2=6^2`

Igen, sugara: r = 3 és középpontja: O(-3;5).

2,

Az adott kör egyenletébe behelyettesíted a pontokat. Ha a bal oldali kifejezés nagyobb, mint a jobb oldali, akkor a körön kívül van; ha kisebb, akkor a körön belül. Ha egyenlő, akkor a kör pontja az adott pont.

A: `(2-1)^2+(2+2)^2` = `1^2+4^2` = `1+16` = 17 `lt` 25 `to` a körön belül van.

B: `(-2-1)^2+(2+2)^2` = `(-3)^2+4^2` = `9+16` = 25 `to` a körön van az adott pont.

C: `(5-1)^2+(3+2)^2` = `4^2+5^2` = `16+25` = 41 `gt` 25 `to` a körön kívül van.

3,

Az egyenes egyenletéből kifejezed az egyik ismeretlent (itt célszerű y-t) és behelyettesíted a kör egyenletébe:

`y=10-2x`

`x^2+(10-2x)^2=25`

`5x^2-40x+100=25`

`x^2-8x+15=0`

Ha az egyenletnek két megoldása van (a valós számhalmazon), az egyenes metszi a kört; ha egy megoldása, akkor érinti. Ha nincs megoldása a valós számok halmazán, akkor nincs közös pontjuk.

Ehhez megvizsgáljuk a diszkriminánst:

D = `b^2-4ac` = `8^2-4*15` = `64-60` = 4 `gt` 0 `to` az egyenes metszi a kört.

4,

A kör sugarát határozzuk meg először:

`d_(AB)` = `root()((x_B-x_A)^2+(y_B-y_A)^2)` = `root()((10-4)^2+(7-5)^2)` = `root()(40)`

A kör sugara tehát `root()(40)/2` = `root()(10)`

A kör egyenlete:

`(x-a)^2+(y-b)^2=(root()(10))^2=10`

A két adott pontot behelyettesítjük a fenti egyenletbe és megoldjuk, mint egyenletrendszert:

I. `(4-a)^2+(5-b)^2=10`

II. `(10-a)^2+(7-b)^2=10`

I. `a^2-8a+16+b^2-10b+25=10`

II. `a^2-20a+100+b^2-14b+49=10`

II. - I.:

`-12a-4b=-108`

`b=27-3a`

I. `(4-a)^2+(5-(27-3a))^2=10`

`a^2-8a+16+9a^2-132a+484=10`

`10a^2-140a+490=0`

`a^2-14a+49=0`

Megoldóképlet vagy szorzattá alakítás:

`(a-7)^2=0`

a = 7 `to` `b=27-3*7` = 6

A keresett kör egyenlete:

`(x-7)^2+(y-6)^2=10`
0