Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene a Matematika Házimban? SOS!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
361
Csatolom a képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`a=8` `cm`

`b=12` `cm`

Az alapot ki is tudjuk számolni:

`T_a=a^2=8^2=64` `cm^2`

Most kéne még a gúla magasság illetve az oldallapok magassága. Mindkettőt ki lehet számolni Pitagorasz-tétellel.

Oldallap magassága:

`b^2=m_o^2+(a/2)^2`

`m_o=sqrt(12^2-(8/2)^2)=8sqrt(2)` `cm`

A gúla magassága:

`m_o^2=m^2+(a/2)^2`

`m=sqrt((8sqrt(2))^2-(8/2)^2)=4sqrt(7)` `cm`

És most jöhet a térfogat és a felszín:

`V=(T_a*m)/3`

`V=(64*4sqrt(7))/3≈225.77` `cm^3`

`A=T_a+T_p=T_a+4((a*m_0)/2)`

`A=64+4((8*8sqrt(2))/2)≈245.02` `cm^2`
0