Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Periodikus mozgások

Főoldal » Középiskola » Fizika
723
1. Az 0,5 kg tömegű test vízszintes irányban 0,5 Hz rezgésszámú és 10 cm amplitúdójú harmonikus rezgőmozgást végez. Mekkora a rezgő rendszer mechanikai energiája?
2. Mennyi a terjedési sebessége és a periódusideje annak a 100Hz rezgésszámú hullámnak, amelynek a hullámhossza 3,4m?
3. Egy 500Hz frekvenciájú hullám 10fokos beesési szöggel behatol egy új közegbe ott az eredetileg 340m/s-os sebessége 2 szeresére növekszik mekkora a törési szög , a két közeg egymásra vonatkoztatott törésmutatója?
Sürgős lenne, köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.)

`"D"=(2*pi*f)^2*m=(2*pi*0,5 \ "Hz")^2*0,5 \ "kg"=color(red)(pi^2/2)`

`"E"=(D*A^2)/2=(pi^2/2*(0,1 \ m)^2)/2=pi^2/400=color(red)(0,0247 \ "J")`



2.)
`T=1/f=1/100=color(red)(0,01 \ s)`

`C=lambda*f=3,4 \ m*100 \ "Hz"=color(red)(340 \ m/s)`



3.)
`lambda_1=v_1/f=(340 \ m/s)/(500 \ "Hz")=color(red)(0,68)`

`lambda_2=v_2/f=(680 \ m/s)/(500 \ "Hz")=color(red)(1,36)`

A törésmutatók arányát a hullám terjedési sebességek arányával kapjuk:

`n_1/n_2=v_1/v_2=>340/680=color(red)(0,5)`


`sinbeta=(sin10°)/(0,5)=>color(red)(beta=20,32°)`
1