Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szorzattá alakítás, előjelvizsgálat, mérlegelv, abszolútérték felbontása

Főoldal » Középiskola » Matematika
478
Sziasztok, nemsokára doga és nemsokat értek, nagyon meghálálnék bármiféle segítséget életmentő lenne. ❤
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

7
Külön-külön küldöm őket

1. Grafikus

`a)`

`|x+1|=x/2+5`

Ábrázolni kell mindkét oldalt, ahol metszik egymást az a megoldás. Csatolom a képet a grafikonokról.

`-4`-nél és `8`-nál, azaz:

`M={-4; 8}`

`b)`

`(x-3)^2>=-2x+6`

Itt azt kell leolvasni, hogy mikor van lejjebb a `-2x+6` grafikonja.

`M=]-∞; 1]cup[3; ∞[`
Módosítva: 3 éve
0

2. ÉT, ÉK vizsgálat

`a)`

`sqrt(8-2x)=sqrt(x-5)`

A négyzetgyök alatt csak nemnegatív szám lehet:

`8-2x>=0`

`2x=<8`

`x=<4`

és

`x-5>=0`

`x>=0`

A kettő nem lehet egyszerre igaz, ezért nincs megoldás.

`M=∅`

`b)`

`(6-3x)^2+|y+x|=0`

Az az y nem igazán értem, hogy mit keres ott. Ezt így nem igazán lehet megoldani.
0

3. Szorzattá alakítás

`a)`

`(2x(x+3)(6-3x))/(x-2)=0`

A nevezővel beszorzod, ami ugye nem lehet nulla.

Kikötés: `x-2≠0`, azaz `x≠2`

`2x(x+3)(6-3x)=0`

Egy szorzat akkor nulla, ha az egyik tényezője nulla.

vagy

`2x=0`

`x=0`

vagy

`x+3=0`

`x=-3`

vagy

`6-3x=0`

`3x=6`

`x=2`, de ez nem lehet a kikötés miatt

Tehát a megoldás:

`M={-3; 0}`

`b)`

`5x^2-15x=0`

Kiemelek:

`5x(x-3)=0`

vagy

`5x=0`

`x=0`

vagy

`x-3=0`

`x=3`

`M={0; 3}`
0

4. Előjelvizsgálat

`a)`

`(3+3x)/(6-x)=<0`

Kikötés:

`6-x≠0`

`x≠6`

Mikor lesz nulla vagy nullánál kisebb a hányados?

vagy akkor, ha

`3+3x=<0`

`3x=<3`

`x=<-1`

és

`6-x>0`

`x<6`

összeírva:

`]-∞; -1]`

vagy akkor, ha:

`3+3x>=0`

`3>=-3x`

`1>=x`

`x=<-1`

és

`6-x<0`

`x>6`

összeírva:

`]6; ∞[`

A megoldás tehát:

`M=]-∞; -1]cup]6; ∞[`

`b)`

`(2x+8)/(1-x)>3`

Kikötés:

`1-x≠0`

`x≠1`

Nullára rendezem:

`(2x+8)/(1-x)-3>0`

`((2x+8)-3(1-x))/(1-x)>0`

`(2x+8-3+3x)/(1-x)>0`

`(5x+5)/(1-x)>0`

Mikor lesz ez a hányados nagyobb, mint nulla?

vagy akkor, ha:

`5x+5>0`

`5x>-5`

`x>-1`

és

`1-x>0`

`x<1`

Összesítve:

`]-1; 1[`

vagy akkor, ha:

`5x+5<0`

`5x<-5`

`x<-1`

és

`1-x<0`

`x>1`

Ez a kettő nem teljesülhet egyszerre, tehát ilyen lehetőség nincs.

Akkor a megoldás:

`M=]-1; 1[`
0

A grafikus abszolútértékes egyenlet megoldása algebrailag:

Vagy (x+3) nagyobb egyenlő nulla, vagy (x+3) kisebb mint nulla, ezen a két tartományon kell vizsgálni.
Ha az elsőt nézzük, akkor "x" nagyobb vagy egyenlő (-3), azaz itt:
(x+3)=0,5x+5, amelyből 0,5x=2, tehát x=4, ez megoldás mert a tartományba esik!

Ha a másodikat nézzük, akkor "x" kisebb, mint (-3) értékeknél vizsgálunk:
-(x+3)=0,5x+5, -x-3=0,5x+5-tel, vagyis -8=1,5x, azaz x=(-16/3), ez is jó megoldás mivel (-5,33333) kisebb mint (-3), így két megoldásunk lesz: x(1)=4 , illetve x(2)=(-16/3) ! :)
0

5. Mérlegelv

`a)`

`2(x-4)^2<3x(x-3)-(x+3)(x-3)`

`2(x^2-8x+16)<3x^2-9x-(x^2-9)`

`2x^2-16x+32<3x^2-9x-x^2+9`

`2x^2-16x+32<2x^2-9x+9`

`-16x+32<-9x+9`

`32<7x+9`

`7x>23`

`x>23/7`

`M=]-23/7; ∞[`

`b)`

`(x-7)/4-2=(2x-10)/3-(7-2x)/6` `//*12`

`3(x-7)-24=4(2x-10)-2(7-2x)`

`3x-21-24=8x-40-14+4x`

`3x-45=12x-54`

`9x=9`

`x=1`

Ekvivalens átalakítások miatt a kapott gyökök jók.

`M={1}`

`c)`

`2/(x-5)-1/(2x+10)=(x+25)/(x^2-25)`

Kikötés:

`x-5≠0`

`x≠5`

és

`2x+10≠0`

`x≠-5`

`2/(x-5)-1/(2x+10)=(x+25)/(x^2-25)`

`2/(x-5)-1/(2(x+5))=(x+25)/((x-5)(x+5))` `//*2(x-5)(x+5)`

`4(x+5)-(x-5)=2(x+25)`

`4x+20-x+5=2x+50`

`3x+25=2x+50`

`x=25`

Ekvivalens átalakítások miatt a kapott gyökök jók.

`M={25}`
0

6. Abszolútérték felbontás

`a)`

`|2x+6|>=12`

Ha `2x+16>=0`, azaz `x>=-8`, akkor:

`2x+16>=12`

`2x>=-4`

`x>=-2`

`M_1=[-2; ∞[`

Ha `2x+16=<0`, azaz `x<-8`, akkor:

`-(2x+16)>=12`

`-2x-16>=12`

`-2x>=28`

`x=<-14`

`M_2=]-∞; -14]`

Tehát a megoldás:

`M=]-∞; -14]cup[-2; ∞[`

`b)`

`|4-2x|=5-x`

Ha `4-2x>=0` azaz `x=<2`, akkor:

`4-2x=5-x`

`x_1=-1`

Ha `4-2x<0`, azaz `x>2`, akkor:

`-(4-2x)=5-x`

`-4+2x=5-x`

`3x=9`

`x_2=3`

megoldás:

`M={-1; 3}`
Módosítva: 3 éve
0