Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör és egyenes egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
424
Határozd meg a kör és egyenes kölcsönös helyzetét az alábbi feladatban! Ha az egyenes metsző vagy érintő, akkor határozd meg az érintési, illetve a metszéspontot is!

Kör egyenlete: (x-6)²+(y+9)²=169

Egyenes egyenlete: 2x+3y=11
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyenes egyenletéből kifejezed az egyik paramétert és behelyettesíted a kör egyenletébe:

`x=(11-3y)/2`

`((11-3y)/2-6)^2+(y+9)^2=169`

`(1.5y+0.5)^2+(y+9)^2=169`

`2.25y^2+1.5y+0.25+y^2+18y+81=169`

`3.25y^2+19.5y-87.75=0` /:3,25

`y^2+6y-27=0`

Megoldóképlet vagy szorzattá alakítás:

`(y+9)(y-3)=0`

`y_1=-9` `to` `x_1=(11-(3*(-9)))/2` = 19

`y_2=3` `to` `x_2=(11-(3*3))/2` = 1

Az egyenes metszi a kört (két pont lett), mégpedig az (1;3) és (19;-9) pontokban.
0