Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Miért kell az 0.5-s szorzó elé.

Főoldal » Középiskola » Kémia
630
CnH2n+2 + ½(3n+1) O2 = n CO2 + (n+1) H2O
Mitől függ,hogy 3n+1/2O2 vagy 0,5x(3+1)O2?
illetve,hogyan kell az alábbi egyeletet megoldani?
34,7=64X+32y+28x4y/X+5Y
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

Az első kérdésre válaszolva: a reakcióegyenletben a 3n+1 valójában a hidrokarbonban található szénatomok számát jelenti, mivel egy szénatomhoz két hidrogénatom tartozik, így a hidrokarbonban található hidrogénatomok száma 2n+2. Tehát összefoglalva, CnH2n+2 + (3n+1)/2 O2 = n CO2 + (n+1) H2O, ahol 2n+2 a hidrokarbonban található hidrogénatomok száma, 3n+1 pedig a szénatomok száma.

A második kérdésben adott egyenlet nem lineáris, és kétséges, hogy pontos megoldása van-e. Átrendezve az egyenletet, az alábbi formát kapjuk:
X(64+28y/(X+5y)) = 34,7-32y
Itt látható, hogy a jobb oldal is tartalmazza a változó y-t, így az egyenlet átszervezése és pontos megoldása nem egyszerű feladat. Lehet, hogy csak közelítő megoldást lehet találni numerikus módszerekkel.

Remélem segítettem!
0

Ez az egyenlet a szénhidrogének közül az alkánok (nyílt láncú, telített szénhidrogének) égésének általános egyenlete:

CnH2n+2 + ½(3n+1) O₂ = n CO₂ + (n+1) H₂O

Nyílt láncú, telített azt jelenti, hogy nem tartalmaz gyűrűt és nem tartalmaz a szénatomok között kettős vagy hármas kötést (kettős vagy hármas kötés esetén telítetlen szénhidrogén lenne: alkén vagy alkin).

Az alkánok általános képlete: CnH2n+2

miért?

Mert, ha felrajzolunk egy alkánt, például a propánt, akkor ezt megtehetjük így: H-(CH)₂-(CH)₂-(CH)₂-H

Ahhoz, hogy butánt kapjuk, a szénlánchoz egy metilén csoportot -(CH)₂- kell rajzolni:
H-(CH)₂-(CH)₂-(CH)₂-(CH)₂-H

(Ezt úgy nevezzük, hogy az alkánok homológ sora. Ez azt jelenti, hogy a homológ sorban az egymást követő vegyületek csak egy CH2 metilén csoportban különböznek egymástól.)

A szénláncban így mindig kétszer annyi hidrogén atom van, mint szénatom:
a propánnál 3 szénatomhoz 6 hidrogén kapcsolódik,
a butánnál 4 szénatomhoz 8 hidrogén kapcsolódik,
ez lesz a CnH2n,

ÉS még a láncvégi hidrogéneket is figyelembe véve, ami mindig 2 darab:
CnH2n+2 lesz az általános képlet.


Nézzük az égési egyenlet rendezését:

Bal és jobb oldalon n darab szénatom van: Cn -ből n mól CO₂ keletkezik:

CnH2n+2 + O₂ = n CO₂ + H₂O

H2n+2, vagy 2n+2 mól hidrogénből fele annyi, azaz (2n+2)/2 mól víz keletkezik, ami 2-vel egyszerűsítve (n+1):

CnH2n+2 + O₂ = n CO₂ + (n+1) H₂O


Most már csak az oxigénatomokat kell összeszámolni:

A jobb oldalon van n darab O₂ a szén-dioxidban, ami 2n O atom.
A vízben van (n+1) darab O.
A kettő összesen: 2n + (n+1) = 3n+1 darab O a jobb oldalon.
A bal oldalon ezért fele ennyi O₂ lesz, így jön ki az ½(3n+1) O₂.

Tehát a rendezett általános égési egyenlet alkánokra:
CnH2n+2 + ½(3n+1) O₂ = n CO₂ + (n+1) H₂O


Másik kérdés:
Ha egy egyenlet két ismeretlent (x és y) tartalmaz, akkor annak végtelen sok megoldása van.
Lehet, hogy el van írva valami az X(64+28y/(X+5y)) = 34,7-32y egyenletben, vagy hiányzik egy másik egyenlet x vagy y kifejezésére.
Kétismeretlenes egyenleteknél egyenlet rendszert szoktak megadni, amiben x-re és y-ra két egyenlet van megadva.
Módosítva: 3 éve
1