Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elméleti Mechanika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
489
Hello segítséget szeretnék kérni az alábbi feladatokhoz.
a)Sík talajon álló m1=0,2 kg, illetve m2=0,3 kg tömegű kiskocsik közé összenyomott rugót helyezünk, és a kocsikat fonállal egymáshoz kötjük. Az összekötő fonalat elégetve, a rugó a kocsikat szétlöki, és ezek egymástól t=5 s alatt l=0,6 m távolságra jutnak. Mekkora sebességhez jutottak a kocsik? Mennyi energia tárolódott a rugóban?

b)Kocsi rendezésnél m1 tömegű, v1 sebességgel haladó vasúti kocsi m2 tömegű nyugvó kocsiba ütközik. Az ütközésnél az automatikusan működő kapcsoló a két kocsit összekapcsolja. Milyen sebességgel mozog az összekapcsolódott két kocsi? Mennyi az ütközés során fellépő energiaveszteség? (m1=m2, v1=1,2 m/s).

c)l=1 m hosszú fonálon m=2,5 kg tömegű homokkal töltött doboz függ. A dobozba oldalról m1=5 g tömegű lövedéket lövünk. A lövedék behatol a dobozba és benn marad. A doboz kilendül nyugalmi helyzetéből annyira, hogy a fonál eredeti függőleges helyzetével α=18,20-os szöget zár be. Mekkora volt a lövedék sebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
1. Az energia megmaradás miatt a rugó energiájából fog adódni a kiskocsik mozgási energiája Erug=(1/2)m1·v12 + (1/2)m2·v22

Ezentúl tudjuk, hogy a két kiskocsi egymástól l=0,6m-re távolodik el 5s alatt, tehát (v1+v2)·t=l (v1+v2)=l/t=0,6m/5s= 0,12m/s (de ez csak a nagyságaik összege, a sebességek iránya ellentétes lesz.)

lendületmegmaradást is feltételezve azt is mondhatjuk, hogy m1·v1=m2·v2 innen az egyik ismeretlen kifejezhető: v2=(m1/m2)·v1.

Ezt a megtett utas egyenletbe visszahelyettesítjük:
v1+m1m2·v1=0,12m/s
v1=0,12m/s+0,12m/s·m1/m2=
0,12m/s+·0,12m/s0,2kg/0,3kg=0,072m/s

Ezt a lendületmegmaradás egyenletébe visszaírva megkapjuk, hogy v2 = 0,048m/s

A tömegeket és sebességeket az első energiás képletbe behelyettesítve pedig 0,000864J-t kapunk a rugóban tárolt energiára.

2. mivel a tömegeik megegyznek, az eredeti sebesség felével fognak tovább mozogni együtt, ha nem lenne veszteség. Többlet információ nélkül a veszteség maximum spekulálható.

3. szögfüggvénnyel meg kell határozni milyen magasra lendül fel a zsák(Hzsak), onnan pedig a mzsak·g·Hzsak=(1/2)·mgolyo·vgolyo2 egyenletet kell a sebességre kifejezni és megoldani.
Módosítva: 3 éve
0