Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora részekre osztja a szabályos háromszög oldalát a magassága, mint átmérő fölé emelt kör?

Főoldal » Középiskola » Matematika
404
Mekkora részekre osztja a szabályos háromszög oldalát a magassága, mint átmérő fölé emelt kör, ha a háromszög oldala 8 cm hosszú?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az ábrán tökéletesen látszik valamint a Thálesz tétel is igazolja, hogy `ChatTM` háromszögek derékszögűek. Mivel a szabályos hámromszög belső szögeiről tudjuk, hogy `60°`-osak így biztos, hogy C csúcsnál lévő szög `ChatTM` háromszögben `30°` Innen egyszerű szögfüggvény alkalmazásával meghatározhatjuk `"CM"` szakaszok hosszát.

`CT` szakasz hossza: `sqrt(8^2-4^2)=color(red)(6,93 \ cm)`

`"CM"="CT"*cos30°=6,93*cos30°=color(red)(6 \ cm)`

`"MB"` szakasz hossza: `8-6=color(red)(2 \ cm)`

Tehát a kör a háromszög oldalát 6 és 2 cm hosszú szakaszokra bontja.
2