Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
375
Egy áruszállító csónak a víz folyásával egy irányban halad 35 km-t, ott kiteszi a rakományt, majd megfordul és visszaindul a kiindulási ponthoz. Az indulástól a megérkezésig 4 órát töltött vízen a csónak, ha a kirakodási időt elhanyagoljuk. Mekkora a csónak sebessége állóvízben, ha a folyóvíz sebessége 6 km/h?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A csónak sebessége állóvízben legyen `v`, így a vízzel egyirányban `v+6` `(km)/h`, vízzel szemben pedig `v-6` `(km)/h` lesz a sebessége.

Ez alapján felírhatjuk az időt:

Odafele: `(35)/(v+6)` `h`

Visszafele: `(35)/(v-6)` `h`

Ha ez összen 4 óra, akkor:

`(35)/(v+6)+(35)/(v-6)=4`

`35(v-6)+35(v+6)=4(v^2-36)`

`35v-210+35v+210=4v^2-144`

`70v=4v^2-144`

`4v^2-70v-144=0`

Megoldóképlet:

`v_1=(35-sqrt(1801))/4≈-1.86` ez nem jó, mert negatív szám nem lehet

`v_2=(35+sqrt(1801))/4≈19.36`

Tehát a csónak sebessége állóvízben `19.36` `(km)/h`.
Módosítva: 3 éve
0