Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ebben tudna valaki nekem segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
387
Egy szabályos háromszöget az egyik oldallal párhuzamos egyenessel elvágunk. Megrajzoljuk a keletkező háromszög és a trapéz köré írható két kört. Lehet-e a trapéz és a háromszög köré írt sugarának aránya √3/3 ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

A trapéz és a háromszög köré írt sugarának aránya nem lehet √3/3.

Indoklás:

Legyen ABC egy szabályos háromszög, és legyen EF az AC oldallal párhuzamos egyenes, ami az AB oldalt elvágja. Ekkor az EBF háromszög és a trapezoid ABFE köré írható körök középpontjai azonosak, hiszen a körök közös átmérője az EF egyenes.

Legyen O a közös középpont, és r1, r2 a két kör sugarai.

Mivel a háromszög szabályos, ezért AB = AC = BC, és így az EF egyenes a háromszög szimmetria középpontján halad át. Ezért OB és OA szakaszok azonos hosszúak, azaz r1 = r2.

Legyen D az EF egyenesen, az AB oldaltól jobbra lévő pont. A ΔABD és ΔEBF háromszögek hasonlóak, mivel AB || EF és BD/BE = AB/EF. Azonban a hasonlósági arány nem √3/3.

Mivel a ΔEBF köré írt sugara r1, az ABFE trapéz köré írt sugara ennél nagyobb lesz. Tehát a trapéz és a háromszög köré írt sugarának aránya nem lehet √3/3.


Remélem segíthettem!
0

Jelenleg kitűzött KöMaL feladat C.1761., aminek beküldési határideje április 11. Nem szerencsés itt kérni a megoldást.
1