Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni ennek a feladatnak a B részében?

Főoldal » Középiskola » Matematika
368
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a)`

`|x-3|=3x-1`

Ha x-3>0, azaz x>3, akkor:

`x-3=3x-1`

`-3=2x-1`

`2x=-2`

`x=-1`

A -1 viszont nem nagyobb, mint 3 ezért ez nem megoldás.

Ha x-3<0, azaz x<3, akkor:

`-(x-3)=3x-1`

`-x+3=3x-1`

`4x-1=3`

`4x=4`

`x=1`

Ez már jó megoldás, mert az 1 kisebb, mint 3.

`M={1}`

`b)`

A zérushely, azt jeleni, hogy annál az értéknél nullá vesz fel azaz:

`-4a+b=0`

Illetve még azt is tudjuk, hogy:

`4a+b=6`

Ezt meg lehet oldani egy egyenletrendszerként:

`{(-4x+b=0), (4x+b=6):}`

Összeadom a kettőt, hogy kiessen az `a`:

`2b=6`

`b=3`

Az `a`-t úgy kapom meg, hogy a 3-at visszaírom valamelyikbe:

`4a+3=6`

`4a=3`

`a=3/4`

Tehát a függvény: `3/4x+3`
0