Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
371
1. egyenlet: 3*(2x+5y)-2*(2x+3y)=20
2. egyenlet: 2*(-4x+4y)-5*(5x-2y)=3

Egyenlő együtthatók módszerével kérném megoldani ha lehetséges. Köszönöm szépen előre is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`{(3(2x+5y)-2(2x+3y)=20), (2(-4x+4y)-5(5x-2y)=3):}`

Felbontom a zárójelet:

`{(6x+15y-4x-6y=20), (-8x+8y-25x+10y=3):}`

`{(2x+9y=20), (-33x+18y=3):}`

A felső egyenletet megszorzom kettővel, hogy ott is 18 legyen az `y`.

`{(4x+18y=40), (-33x+18y=3):}`

A felsőből kivonom az alsót:

`37x=37`

`x=1`

Ezt visszaírom valahova:

`4*1+18y=40`

`18y=36`

`y=2`

Ellenőrzés:

`3(2*1+5*2)-2(2*1+3*2)=3*12-2*8=36-16=20`
`20=20`

`2(-4*1+4*2)-5(5*1-2*2)=2*4-5*1=8-5=3`
`3=3`


`M={(1; 2)}`
Módosítva: 3 éve
1

Először bontsd fel a zárójeleket (- jelekre ügyelj, mi történik ha negatív számmal szorzunk!), utána az egyik egyenletet annyival szorozd vagy oszd el, hogy ha a két egyenlet megfelelő oldalait összeadod, az egyik ismeretlen kiessen. Innen egyszerű, egy ismeretlenes egyeletet kapsz. Ha megvan az egyik ismeretlen valamelyik egyenletbe behelyettesítve megkapod a másikat.
0