Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszer

Főoldal » Középiskola » Matematika
316
1. egyenlet: -6x+3y=3
2. egyenlet: 2x+2y=14

Egyenlő együtthatók módszerével kérném megoldani ha lehetséges. Köszönöm szépen előre is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`{(-6x+3y=3), (2x+2y=14):}`

Az alsó egyenletet hárommal megszorzom

`{(-6x+3y=3),(6x+6y=42):}`

Most pedig összeadom a két egyenletet:

`9y=45`

`y=5`

Ezt visszaírom az egyikbe, és azzel megkapom az `x`-et is:

`2x+2*5=14`

`2x=4`

`x=2`

Ellenőrzés:

`-6*2+3*5=15-12=3`
`3=3`

`2*2+2*5=4+10=14`
`14=14`

`M={(2, 5)}`
Módosítva: 3 éve
1

`{(-6x+3y=3),(6x+6y=42):}`

Úgy adom össze, hogy az egy `x`-es tagot hozzáadom a másikhoz, az egyik `y`-ost a másikhoz, illetve az a hármat a negyvenkettőhöz.

`-6x+6x=0`

`3y+6y=9y`

`3+42=45`

És így lesz belőle `9y=45`

Láthatod, hogy így kiesik belőle az `x`, és meg tudom oldani. Ezért szorztam be hárommal, mert láttam, hogy `-2*3=-6` és `-6+6=0`.

Így már érthető?
0