Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek a valós számok halmazán.

Főoldal » Középiskola » Matematika
341
Ennél a feladatnál először a zárójelfelbontást kell csinálni, majd utána addig bontogatni amíg x= nem lesz valamivel.
Kérdésem: A négyzetre emelt tagokkal mikor kell foglalkoznom, azokkal pontosan mit tegyek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Vagy egy másik megoldásként a másodfokú egyenletes megoldás is jó lenne. Csak nem tudok odáig eljutni.
0

a.)
`(1+2x)*(3-x)+x^2=9`

`3-x+6x-2x^2+x^2=9`

`x^2-5x+6=0`

`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(5+-sqrt((-5)^2-4*1*6))/(2*1)=(5+-sqrt(25-24))/2=(5+-1)/2=color(red)({(x_1=2) , (x_2 =3):})`



b.)
`9x^2-9x+2=(3x-1)*(3x-2)`

`9x^2-9x+2=9x^2-6x-3x+2`

`-9x=-9x`

`color(red)(x in RR)`



c.)
`47-x*(3x+4)=2*(17-2x)-62`

`47-3x^2-4x=34-4x-62`

`x^2=25`

`x=color(red)(+-5)`



d.)
`10*(x-2)+19=(5x-1)*(1+5x)`

`10x-1=25x^2-1`

`-5x^2+2x=0`

`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(-2+-sqrt(2^2-4*(-5)*0))/(2*(-5))=(-2+-sqrt(2^2-0))/(-10)=(-2+-2)/(-10)=color(red)({(x_1=0) , (x_2 =2/5):})`



e.)
`(x-7)*(x+3)+(x-1)*(x+5)=102`

`x^2+3x-7x-21+x^2+5x-x-5=102`

`x^2=64`

`color(red)(x=+-8)`



f.)
`(3x-4)^2-(6x-7)^2=0`

`9x^2-24+16-36x^2+84x-49=0`

`9x^2-20x+11=0`

`x_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(20+-sqrt((-20)^2-4*9*11))/(2*9)=(20+-sqrt(400-396))/(18)=(20+-2)/(18)=color(red)({(x_1=1) , (x_2 =11/9):})`
1