Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Arány/szöveges feladat. Valaki levezeti?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
985
Péter és Robi testmagasságának az aránya 4:5. Milyen magas Robi, ha Péter 124cm?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Nem tudom, hanyadikos vagy, miket tanultatok már.
Először megcsinálom mindenfajta matek nélkül:

Ha az arány 4:5 az azt jelenti, hogy ha az egyik 4 valami, akkor a másik 5 valami. Pl. ha nekem van 4 banánom, neked meg van 5 banánod, akkor a banánaink aránya 4 : 5. Ha nekem van 8 cipőm (ami 4 pár cipő), neked meg 10 cipőd (ami 5 pár cipő), akkor a cipőink aránya 8 : 10, ami ugyanaz, mint 4 : 5. És így tovább.

Most nem banánokról van szó, hanem magasságról. Ha Péter mondjuk 4 méter magas lenne, akkor Robinak 5 méternek kellene lennie, hogy 4 : 5 legyen az arány.
Persze Péter sokkal alacsonyabb.

Trükközök kicsit: Nevezzük el a 31 centit egy lábnak. (Volt régen egy ilyen mértékegység, és tényleg pont ennyi volt.) Mivel 4·31 = 124, Péter kereken 4 láb magas. Akkor pedig az arány miatt Robi 5 láb, ugye? 5 láb, vagyis 5·31 cm = 155 cm.
Kész.

A 31 persze úgy jutott eszembe, hogy elosztottem a 124-et 4-gyel, csak nem mondtam rögtön... Nem is kell lennie olyan mértékegységnek, hogy láb, akkor is működik a dolog. Ha Péter 4·31 centi, Robi meg 5·31 centi, akkor lesz az arány 4:5.

--------------------------------------

Matekosan pedig így megy, csak nem tudom, tanultátok-e így... Az a gyanúm, hogy nem, úgyhogy ha nem ismerős a dolog, akkor felejtsd ezt el most. Majd 1-2 év múlva így fogod csinálni:

P : R = 4 : 5
vagyis
124 : R = 4 : 5
Az arány osztás-jelét lehet törtnek is tekinteni, ugyanaz lesz:
`(124)/R=4/5`
Ezt pedig egyenlet-megoldással ki lehet számolni. Ha tanultatok olyat, akkor ki tudod számolni, ha nem, akkor ne is erőlködj most vele...
1