Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
412
Keveréses feladatok!!Kérlek segítsetek!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
MATEMATIKA SOS!!
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
- Lehet keverési egyenlettel:

`7*40+8*x=(7+8)*60`

`x=((7+8)*60-7*40)/8` = `ul("77,5 %")`-os a második oldat.

- Táblázatosan, ahogy a másik példánál.

- Részletes számolással:

1. A 7 kg 40 %-os oldatban `(7*40)/100` = 2,8 kg oldott anyag van.

2. A 8 kg x %-os oldatban `(8*x)/100` = 0,08x kg oldott anyag van.

1. + 2. :

Az oldat tömege 7 + 8 = 15 kg ; az oldott anyagé pedig 2,8 + 0,08x kg.

Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a végső oldat

100 kg-jában 60 kg oldott anyag van.

Felírjuk rá az aránypárt:

`15/100=(2.8+0.08x)/60`

`x=((15*60)/100-2.8)/0.08` = `ul("77,5 %")`-os a 2. oldat.
0