Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladatban kérnék szépen segítséget!

Főoldal » Középiskola » Kémia
713
Mennyi annak az oldatnak a pH-ja, amelyik 1 térfogategységnyi, 0,1 mol /dm³ koncentrációjú sósav és 3 térfogategységnyi, 0.02mol/dm3 koncentrációjú nátrium-hidroxid-oldat összeöntésével készült?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha csak az arányok adottak, akkor választasz egy konkrét mennyiséget:

Legyen 1 `dm^3` a HCl-oldat és 3 `dm^3` a NaOH-oldat:

1 `dm^3` oldatban van 0,1 mol HCl

3 `dm^3` oldatban van `0.02*3` = 0,06 mol NaOH

`HCl` + `NaOH` = `NaCl` + `H_2O`

A 0,06 mol NaOH reagál 0,06 mol HCl-dal, marad az oldatban 0,1-0,06 = 0,04 mol HCl. Az oldat térfogata pedig 3+1 = 4 `dm^3` lesz.

4 `dm^3` oldatban van 0,04 mol HCl

1 `dm^3` oldatban `1/4*0.04` = 0,01 mol HCl (ami 0,01 `(mol)/(dm^3)` hidrogénion-koncentrációt jelent)

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(0.01)` = 2

A keletkezett oldat pH-ja `ul("2")`.
2