Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladatban kérek segítséget!

Főoldal » Középiskola » Kémia
441
Az alábbi pH számításban kérek segítséget:
300 cm³, 12-es pH-jú nátrium-hidroxid-mérőoldatra van szükségünk ismeretlen összetételű sósav koncentrációjának meghatározásához.
a) Hány gramm NaOH-t kell oldanunk 300 cm³ desztillált vízben, hogy a keletkezett oldat pH-
ja 12 legyen? (Az oldáskor a térfogat nem változik, M(NaOH) = 40 g/mol.
b) Mennyi a sósav koncentrációja (mol/dm3) ha 10,0 cm³-ét 12,5 cm³ NaOH-mérőoldat közömbösíti?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
a,

Az oldat pH-ja 12, akkor pOH= 14 - pH = 14 - 12 = 2

`[OH^-]` = `10^(-pOH)` = `10^(-2)` `(mol)/(dm^3)` = `c_(NaOH)`

1 `dm^3` oldatban van 0,01 mol NaOH, ami `0.01*40` = 0,4 g NaOH

300 `cm^3` oldatban van `300/1000*0.4` = `ul("0,12 g")` NaOH-t kell feloldani.

b,

`NaOH` + `HCl` = `NaCl` + `H_2O`

NaOH-oldat:

1 `dm^3`-ében van 0,01 mol NaOH

12,5 `cm^3` oldatban van `12.5/1000*0.01` = `1.25*10^(-4)` mol NaOH

Ez reagál ugyanennyi mol HCl-dal, ami 10 `cm^3`-ben van.

HCl-oldat:

10 `cm^3`-ében van `1.25*10^(-4)` mol HCl

1000 `cm^3` oldatban van `1000/10*1.25*10^(-4)` = 0,0125 mol HCl

A HCl-oldat koncentrációja `ul("0,0125")` `(mol)/(dm^3)`.
1