Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ötösöm lesz kémiából 511-es titrálás feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
570
25 cm3 H2O2-oldatból 250 cm3 törzsoldatot készítünk. A törzsoldat 10 cm3-ét KMnO4-, másik 10,00 cm3-ét K2Cr2O7oldattal, savas közegben megtitráljuk. A KMnO4-oldatból, mely 0,0500 mol/dm3 koncentrációjú, 20,3 cm3 fogy a H2O2 meghatározására. A K2Cr2O7 oldatból 17,1 cm3-re van szükség.
a) Határozzuk meg a H2O2-oldat g/dm3 koncentrációját!
b) Határozzuk meg a K 2Cr2O7oldat koncentrációját mol/dm 3-ben!
c) Hány cm3-nyi eredeti H2O2-oldatot kell MnO2 segítségével katalitikusan elbontani, hogy a képződött gázzal megtölthessünk egy 500 cm3-es lombikot 25 °C-on 0,101 MPa nyomáson?

Engem a c kérdésre érdekelne a válasz akárhogy számolom nem jön ki a megoldókulcsos megoldás (16,1cm3) pedig már sokféleképpen próbáltam:(. Köszönöm a segítséget előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Sajnos a c feladathoz ki kell számolni az a, részt is.

a,

2 `MnO_4^-` + 5 `H_2O_2` + 6 `H^+` = 2 `Mn^(2+)` + 5 `O_2` + 8 `H_2O`

`Cr_2O_7^(2-)` + 3 `H_2O_2` + 8 `H^+` = 2 `Cr^(3+)` + 3 `O_2` + 7 `H_2O`

Először titrálunk permanganáttal:

20,3 `cm^3` oldatban van `20.3/1000*0.05` = 1,015 mmol `KMnO_4`

Erre fogy az 1. egyenlet alapján `1.015/2*5` = 2,5375 mmol `H_2O_2` ; ez van 10 `cm^3` oldatban.

250 `cm^3` oldatban van `250/10*2.5375` = 63,4375 mmol `H_2O_2` ; ez volt 25 `cm^3`-ről hígítva.

1 `dm^3` oldatban van `1000/25*63.4375` = 2,54 mol `H_2O_2` (ezt átszámoltad `g/(dm^3)`-re)

akkor a b,-t kihagyom, az nem kell a c,-hez

c,

`H_2O_2` `to` `1/2` `O_2` + `H_2O`

A gáztörvénnyel kiszámolod a keletkező oxigéngáz móljainak számát:

`n=(p*V)/(R*T)` = `(101000*5*10^(-4))/(8.314*298)` = 0,0204 mol

Ehhez kétszerannyi mol `H_2O_2` szükséges az egyenlet alapján, azaz 0,0408 mol; az a kérdés, hogy az a, feladatban meghatározott koncentrációjú `H_2O_2`-oldat mekkora mennyiségében van ennyi `H_2O_2` :

1 `dm^3` oldatban van 2,54 mol `H_2O_2`

Mennyi oldatban van 0,0408 mol `H_2O_2`?

`x=0.0408/2.54*1000` = `ul("16,06 " cm^3)`.
0