Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok ebben a matematika feladatban tudtok segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
599
Egy 12 cm oldalhosszúságú négyzetet megforgatunk az egyik átló forgástengelye körül. Mekkora a keletkezett forgástest térfogata és felszíne?A kúpok nyúlás szöge?
Sajnos most képet nemtudok adni!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha egy négyzetet megforgatunk az átlója körül, akkor egy kettős kúpot kapunk melyeknek csak a palástja számít bele a teljes test felszínébe.

A kúpok alapkörének átmérője a négyzet átlója lesz a kúpok alkotójának hosszát a négyzet oldalainak hossza adja meg. Valamint a kúp magassága a négyzet átlójának fele.

`r=(a*sqrt2)/2=(12*sqrt2)/2=color(red)(6sqrt2 \ cm)`

`"A"=2*(pi*r*s)=2*(pi*6sqrt2*12)=color(red)(144pisqrt2 \ cm^2)`

`"V"=2*(pi*r^2*m)/3=2*(pi*(6sqrt2)^2*6sqrt2)/3=color(red)(288pisqrt2 \ cm^3)`

A kúpok nyílásszöge megegyezik a négyzet szögeivel tehát derékszög.




A feladatot fehér színnel oldottam meg. Amennyiben megoldásnak jelölöd, a választ elérhetővé teszem rendesen is. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 3 éve
0