Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia tz SOS!!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
390
Könyörgöm segítség!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1,

Közömbösítés: Sav és bázis egymással való reakciója.

Savak: azok az anyagok, melyek hidrogéniont (protont) adnak le.

Oxidáció: folyamat, mely során az adott anyag elektront ad le.

Egyesülés: kémiai folyamat, két vagy több anyagból egy anyag keletkezik.

2,

`H_2O` + `HCl` = `H_3O^+` + `Cl^-`

`Zn` + `CuSO_4` = `ZnSO_4` + `Cu`

3,

`N_2` : 0

`NH_4^+` : a hidrogéné +1, a nitrogéné -3.

`K^+` : +1

`Cl^-` : -1

`PO_4^(3-)`: oxigéné -2, foszforé: +5

`P_2O_5`: mint az előzőnél.

4,

`K=([NH_3]^2)/([N_2]*[H_2]^3)`

a, jobbra

b, balra

c, a folyamat valójában exoterm, de itt a megadott reakcióhő alapján endoterm, a hőmérséklet növelése az endoterm folyamatoknak kedvez, vagyis a megadott reakcióhő alapján jobbra (a termékképződés irányába) tolódik el az egyensúly.

d, mólszámváltozással (csökkenéssel) járó folyamat (4 mol kiindulási anyagból lesz 2 mol termék), így a nyomás csökkentése a molekulák számának növekedésének kedvez, balra tolódik el az egyensúly

e, a katalizátor csak a reakciósebességet növeli, az egyensúlyra nincs hatással.

5, endoterm reakció

A: kiindulási anyagok

B: aktivált komplex

C: termékek (keletkezett anyagok)

d: aktiválási energia

e: reakcióhő

6,

a, só és víz

b, kisebb, mint 7

c, új anyag keletkezik

7,

A részecskék megfelelő irányból és megfelelő energiával ütközzenek.
0