Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi feladat (emelt matematika)

Főoldal » Középiskola » Matematika
361
A p paraméter mely valós értékeire lesz a
2 + p = (p - 2) / (x+1) egyenlet x megoldása negatív?

Addig eljutottam, hogy x = -4 / 2 + p -vel, innen azt kellene megvizsgáljam, hogy az x számlálója és nevezője mikor negatív, pozitív, és akkor abból megnézni, hogy maga a tört mikor lesz negatív?
Vagy pedig megnézni egyből úgy, hogy - 4 / 2 + p < 0-nál (kiv., hogy p≠ 2-vel, illetve x≠-1-gyel)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, érettségi
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
x nem -1, mert a nevezőben nem lehet 0. (1)
(2+p)(x+1)=p-2
2x+2+px+p=p-2
x(2+p)=-4
Ha p=-2, akkor az egyenlet 0=-4, ez esetben nincs megoldás.
Ha p nem -2, akkor a megoldás:
x=-4/(p+2)
Az (1) feltétel miatt p=2 esetén nincs megoldása az egyenletnek.
Az x=-4/(p+2) akkor negatív, ha
p+2>0
p>-2
Összefoglalva: az egyenlet megoldása akkor negatív, ha p -2-nél nagyobb, 2-től különböző szám
1