Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, nyomás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1329
Egy dugattyúval lezárt 0,558 dm3-es tartályban argon (M=40 g/mol) gáz van. A gáz hőmérséklete 149 ºC. A tartály térfogatát 730,8 cm3-re változtatjuk, miközben hőmérséklete -56 K-nel változik (pozitív érték esetén nő, negatív esetén csökken). A dugattyú nem zár tökéletesen, ezért a folyamat során a gáz 28 %-a a környezetbe távozik. A folyamat végén a gáz nyomása 0,455 MPa. Mekkora volt eredetileg a gáz nyomása kPa-ban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Csak az ideális gáz allpotegyenletét kell tudni, és felírni mindkét állapotra:
`p_1 V_1=n R T_1`
`p_2 V_2=0.72n R T_2`

Osszuk el az első egyenletet a másodikkal: `(p_1 V_1)/(p_2 V_2)=(n R T_1)/(0.72n R T_2)`

Fejezzük ki `p_1`-et: `p_1=(p_2 V_2 T_1)/(0.72 V_1 T_2)=(455*730.8*422)/(0.72*558*366)~~954.3 kPa`
Módosítva: 8 éve
0