Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek - köszi a segítséget!

Főoldal » Középiskola » Matematika
490
Egy 1 liter térfogatú, 20 cm magasságú, forgáshenger alakú flakont szeretnénk készíteni.

a) Mekkora legyen a henger átmérője?
b) Hány cm2 anyag kell a flakon elkészítéséhez, ha az felül nyitott?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`V=1` `dm^3` `=` `1000` `cm^3`

`m=20` `cm`

`a)`

`V=r^2*pi*m`

`1000=r^2*pi*20`

`r^2=50/pi`

`r=(5sqrt(2pi))/pi` `cm`


`d=2r`

`d=color(blue)((10sqrt(2pi))/pi≈7.98)` `color(blue)(cm)`

`b)`

A felszín tető nélkül:

`A=2rpim+r^2pi`

`A=2*(5sqrt(2pi))/pi*pi*20+((5sqrt(2pi))/pi)^2*pi≈color(blue)(551.33)` `color(blue)(cm^2)`
1