Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika!

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1168
Egy test 10 percen keresztül 70 km/h sebességgel halad, majd sebessége hirtelen megváltozik 80 km/h-ra és ezzel halad tovább 3 percen keresztül. Ekkor a test 7 percre megáll. A várakozás után a test visszafele indul el és 3 percen keresztül 10 km/h sebességgel halad. Készítse el a test mozgásának sebesség-idő grafikonját, majd ez alapján készítse el a test hely-idő grafikonját. A hely idő grafikonról olvassa le, hogy hol lesz a test (m-ben megadva) az indulástól számított 23 perc múlva. A test az origóból indult.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Mit jelent a "Felsőoktatás" a feladatnál? Hanyadikos vagy? Ez kb. általános iskolás feladat.

Sebesség-idő grafikon: vízszintes tengelyen van az idő, függőlegesen a sebesség.
Az idő legyen percben, a sebesség km/h-ban.

- Csinálj egy grafikont, amin van hely 23 percnek jobbra és 80 km/h-nak felfelé. Legyen kis hely lefelé is!
- Az első 10 percben 70-nel megy, ez egy vízszintes vonal lesz a 70-nél
- Aztán 3 percig, vagyis 10-től 13-ig 80-nal megy: vízszintes vonal 80 magason
- 7 perc várakozás: 13-tól 20-ig vízszintes vonal alul a nullán
- 3 percen át (20-tól 23) visszafelé 10-zel megy: vízszintes vonal a mínusz 10-nél

Hely-idő grafikon: Vízszintes tengely az idő, függőleges a hely.
Az idő legyen perc, a hely pedig kilométer.

- Csinálj ilyet is, jobbra 23, felfelé mondjuk 20-nak legyen hely. (Lehet ugyanakkora, mint az előző, nagyobbak lesznek a függőleges egységek, nem baj). Lefelé itt nem muszáj helynek lennie.
- Az első 10 perces (ami 1/6 óra) vízszintes vonal alatti terület lesz a megtett út. Ez tehát 70 km/h · 10 perc = 70 km/h · 1/6 h = 11,667 km. A nulláról (origó) vonalzóval húzz egy vonalat 10 percnél a 11,667 (kb. 11,7) magasig.
- A második téglalap 3 perc széles és 80 km/h magas. A területe 80 km/h · 3 perc = 80 km/h · 1/20 h = 4 km. Az új grafikonon az első vonal végétől húzz vonalat 4-gyel magasabbra (és persze 3-mal jobbra). Már 15,667 magason kell járni.
- A következő téglalp területe 0. Nem kell hozzáadni semmit a hely-idő grafikonon, vagyis vízszintes lesz a vonal (és 7 széles)
- Az utolsó téglalap területe negatív, mert alul van: -10 km/h · 3 perc = -10 km/h · 1/20 h = -0,5 km. Húzz vonalat lefelé 0,5-tel (és persze jobbra 3-mal). 15,167 magasan kell befejeződjön.

Ennyi kilométerre van a kiindulástól, ezt kell méterbe átváltani.
0