Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
355
Kémia feladatban kérnék segítséget
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
`H_2SO_4` + 2 `NaOH` = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

- A kénsavoldat:

1 `dm^3`-ében van 0,2 mol kénsav

2 `dm^3` oldatban van `2*0.2` = 0,4 mol kénsav

- A NaOH-oldat:

1 `dm^3`-ében van 0,5 mol NaOH.

0,4 mol kénsavhoz 0,8 mol NaOH kellene az egyenlet szerint, így a NaOH-ot kell alapul vennünk.

0,5 mol NaOH reagál feleannyi, vagyis 0,25 mol kénsavval. A NaOH elfogy, marad az oldatban 0,4-0,25 = 0,15 mol kénsav.

Az oldat térfogata pedig 2+1 = 3 `dm^3`

3 `dm^3` oldatban van 0,15 mol kénsav

1 `dm^3` oldatban van `1/3*0.15` = 0,05 mol kénsav.

A kénsav kétértékű sav, az oldatában kétszerannyi a hidrogénion-koncentráció, mint a kénsavé, így az oldatban a hidrogénion-koncentráció `2*0.05` = `ul("0,1 " (mol)/(dm^3))`.
1