Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kamatos kamat

Főoldal » Középiskola » Matematika
378
Sziasztok! Ezek lennének a feladatok köszönöm előre is:

t₀= 800 000
N= 2 év

a, t₂= 882000
P=?

b, P₁= P₂+2
P₂= ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Az alapkamat-képlet segítségével kiszámíthatjuk, hogy mekkora lesz a tőke kamata két év alatt:

K = t₂ - t₀ = 882000 - 800000 = 82000

A kamat összegét az alábbi képlet segítségével számolhatjuk ki:

P = t₀ * (1 + r)^N

Ahol r a kamatláb, N pedig az évek száma.

Az ismert adatokat behelyettesítve:

82000 = 800000 * (1 + r)^2

Ebből a kamatláb:

Tehát a képletbe behelyettesítve:

P = 800000 * (1 + 0.05062)^2 = 882522.4

Vagyis két év múlva a tőke értéke 882522.4 lesz.

b) Ha P₁ = P₂ + 2, akkor az eredeti képlet így írható fel:

P₂ + 2 = t₀ * (1 + r)^N

Az előző részben számolt kamatláb és N értéke nem változott, így ezt behelyettesítve:

P₂ + 2 = 800000 * (1 + 0.05062)^2

Megoldva P₂ értékét kapjuk:

P₂ = 800000 * (1 + 0.05062)^2 - 2 = 882520.4

Vagyis az eredeti tőke értéke két év múlva 882520.4 lesz, ha a kamatláb 5.062% és az alaptőke 800000.
0