Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudna valaki segíteni?

Főoldal » Általános iskola » Fizika
836
1 Hogyan változik a nyomás az autó kerekei alatt , ha egy ember helyett négyen ülnek az autóban?
2 Hogyan vaáltozik egy állvány talajra gyakorolt nyomása, ha lábai alá deszkalapot tesznek?
3 Miért lehet ugyanazt a húst éles késsel kisebb erővel elvágni, mint életlennel?
4 Miért lánctalpas a földmunkagép?
5 Miért szakd be a felnőtt alatta jég, amely a gyerekek alatt még nem szakad be?
6 Egy 20000 N súlyú téglarakás 2 m² területen nyomja a földet. Mekkora a téglarakás által a talajra kifejtett nyomás?
7 Mekkora nyomást fejt ki egy gerek a jégre, ha egy lábon egyenletesen siklik, a súlya 400 N, és a korcsolyája 10 cm²-es felületen érinkezik a jéggel? Hogyan változik a nyomás ha egy helyett két élen siklik?
8 Egy ember sítalpon áll a hóban. A súlya 700 N, egy síléc talpának 0,2 m² a felülete. Mekkora a sítalpak alatt a nyomás ha az ember két sílécen siklik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

1. Ha négy ember ül az autóban egy ember helyett, akkor az autó súlya növekszik. Az autó tömege miatt a kerekek alatti nyomás is növekszik, mivel az autó tömege egyenletesen oszlik el a kerekek között. Tehát az autó kerekei alatti nyomás növekszik, amikor több ember ül az autóban.

2. Ha egy állvány lábai alá deszkalapot tesznek, akkor az állvány talajra gyakorolt nyomása csökken. A deszka nagyobb felületet biztosít az állvány lábának, ami miatt az állvány súlya egyenletesebben oszlik el a talajon, és így csökken a talajra kifejtett nyomás.

3. Az éles kés könnyebben vágja át a húst, mert a kés éle vékonyabb és jobban összpontosítja az erőt, így nagyobb nyomást gyakorol a húsra. Ezzel szemben az életlen kés éle vastagabb, így kevésbé összpontosítja az erőt, és így kisebb nyomást gyakorol a húsra.

4. A lánctalpas földmunkagépek a talajra kifejtett nyomás csökkentése érdekében alkalmazzák a nagy felületű lánctalpat. A lánctalp nagy felülete miatt az gép súlya egyenletesebb eloszlik a talajon, így csökken a talajra kifejtett nyomás.

5. A felnőttek nehezebbek a gyermekeknél, így a felnőtt súlya nagyobb nyomást gyakorol a jégre, mint a gyerek súlya. Ezenkívül a jég vastagsága és állapota is befolyásolja, hogy mikor szakad be, és nem csak a rajta áthaladó ember súlya.

6. A felnőttek nehezebbek a gyermekeknél, így a felnőtt súlya nagyobb nyomást gyakorol a jégre, mint a gyerek súlya. Ezenkívül a jég vastagsága és állapota is befolyásolja, hogy mikor szakad be, és nem csak a rajta áthaladó ember súlya.

A téglarakás által a talajra kifejtett nyomás:


p=
A/F

=

20000 N/ 2m

=10000 Pa Tehát a téglarakás által a talajra kifejtett nyomás 10000 Pascal.

7. A gerek által a jégre kifejtett nyomás:
P=F/A

=

400N/0,1 négyzetméter= 4000Pa

Remélem segíthettem!
0