Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
451
Sziasztok légyszíves segítsetek megoldani ezt a feladatot (1099)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`R="1 "Omega`
`R_b` : belső ellenállás, odaképzeljük a telep mellé, csökkenti a telep névleges feszültségét (U)

bekapcsolás nélkül: `U=I_1(2R+R_b)` (soros kapcsolás)
ha bekapcsoljuk a kapcsolót, a párhuzamos kapcsolás eredője a felére csökken: `frac{1}{R_e}=frac{1}{R}+frac{1}{R}`
amiből `R_e=frac{R}{2}`
az áram megnő: `I_2="1,25"I_1`
a feszültség: `U=I_2(frac{R}{2}+R+R_b)="1,25"I_1(frac{3R}{2}+R_b)`
a két feszültséget egyenlővé téve: `I_1(2R+R_b)="1,25"I_1(frac{3R}{2}+R_b)`
`I_1`-gyel osztva: `2R+R_b="1,25"(frac{3R}{2}+R_b)`
`2R+R_b=frac{15R}{8}+frac{5R_b}{4}`

kivonunk `R_b`-t:

`2R=frac{15R}{8}+frac{R_b}{4}`

kivonunk `frac{15R}{8}`-t:

`frac{R}{8}=frac{R_b}{4}`

4-gyel szorozva: `R_b=frac{R}{2}="0,5 "Omega`
Módosítva: 3 éve
0