Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nyomás

Főoldal » Általános iskola » Fizika
450
A pékségben a kenyerek tárolására fémből készült polcos szekrényt használnak, melynek tömege üresen 25 kg, és a 4 lába összesen 16 négyzetcentiméter területen nyomja a talajt. Hányszorosára változik a nyomása ha 70 darab kilós kenyeret rápakolunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
`p_1=(F_(ny))/A`

`p_1=(m*g)/A`

át kell váltanunk a `cm^2`-t `m^2`

`p_1=(25*10)/(0,0016)=156250Pa`

Ha rápakoljuk a kenyereket, akkor nem csak a kenyerek tömege, hanem még a szekrény tömege is nyomó erőt fog kifejteni a talajra.

Ezt nevezzük el `M`-nek

`M=m_k+m_(sz)=70+25=95kg`

`p_2=(F_(ny))/A`

`p_2=(M*g)/A`

`p_2=(95*10)/(0,0016)=593750Pa`

`(p_2)/(p_1)=(593750)/(156250)=3,8`

3,8-szorosára fog változni a nyomás a kenyerek miatt
Módosítva: 3 éve
0