Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
507
Segítséget szeretnék kérni. :)
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A)
Mit jelent a mészégetés?

Azt írja a feladat, hogy égetett mész (kalcium-oxid) és szén-dioxid keletkezik.
És ez egy bomlás, ami azt jelenti, hogy egy anyagból több anyag keletkezik.

Miből keletkeznek ezek?
Mészkőből, azaz kalcium-karbonátból.

szavakkal:
mészkő → égetett mész + szén-dioxid

vagy:
kalcium-karbonát → kalcium-oxid + szén-dioxid

képletekkel (reakció egyenlet):
CaCO₃ → CaO + CO₂

Tömegekkel kell számolni.

Először 1 mól tömegével:

A periódusos rendszerből a kalcium atomtömege: 40 g
A széné 12 g, az oxigéné 16 g.

A mészkő (CaCO₃) 1 móljának tömege: 40 g + 12 g + 3*16 g = 100 g

Az égetett mész (CaO) 1 móljának tömege: 40 g + 16 g = 56 g

A reakció egyenlet szerint 1 mól CaCO₃-ból 1 mól CaO keletkezik.
Tehát 100 g CaCO₃-ból 56 g CaO keletkezik.

(1 tonna =1000 kilogramm)

100 kg CaCO₃-ból 56 kg CaO keletkezik, (akkor tízszer ennyiből):
1000 kg CaCO₃-ból 560 kg CaO (tízszeres mennyiség) keletkezik.

De csak 420 kg égetett mész keletkezett a feladat szerint.

Ha 1000 kg CaCO₃-ból 560 kg CaO keletkezik, akkor
x kg CaCO₃-ból 420 kg CaO keletkezik.

x=420*1000/560 = 750 kg.

750 kg mészkő alakult át, ez az eredeti mennyiség 75%-a. Miért?
Mert 750 kg / 1000 kg = 75 kg / 100 kg, azaz a 75 kg a 100 kg-nak a 75%-a.

B)
Hány kilogramm szén-dioxid szabadult fel?

A reakció egyenlet szerint 1 mól CaCO₃-ból 1 mól CO₂ keletkezik.
Tehát 100 g CaCO₃-ból 44 g CO₂ keletkezik.
(1 mol CO₂ tömege: 12 g + 2*16 g = 44 g).

Ezerszeres mennyiségből:
100 kg CaCO₃-ból 44 kg CO₂ keletkezik.
Nekünk van 750 kg mészkő, ami elbomlik.
750 kg CaCO₃-ból x kg CO₂ keletkezik.

x=750*44/100= 330 kg CO₂ keletkezik.

C)
A mészoltás az égetett mész reakciója vízzel:
CaO + H₂O → Ca(OH)₂

1 mol CaO-ból keletkezik 1 mol oltott mész.
56 g CaO-ból keletkezik 74 g oltott mész (mert 1 mol oltott mész tömege: 40 g + 2 * (1 g + 16 g) = 74 g).

Ezerszeres mennyiségekkel:
56 kg CaO-ból keletkezik 74 kg oltott mész.

420 kg égetett mészből (CaO-ból) keletkezik x kg oltott mész.

x= 420*74/56 = 555 kg oltott mész.
0