Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csatoltam képet

Főoldal » Általános iskola » Kémia
643
El mondod mi az a Anyagmennyisèg és a mol és hogyan kell ki számítani az anyagmennyisèget és majd a táblázatnnál majd mindegyiket magyarázd meg hogy kellet megcsinálni
És majd a kérdéses feladatnál az utolsót magyarázd meg hogy számotad ki
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1,

Anyagmennyiség: Egy bizonyos rendszer nagysága, ami konkrét elemi egységet (kémiai vagy elemi részecskét) tartalmaz. Jele: n, mértékegysége a mól. 1 mól annak a rendszernek az anyagmennyisége, ami `6*10^(23)` db részecskét tartalmaz; ez lehet atom, ion, molekula vagy elektron, proton, stb.

2,

Az Avogadro-szám `6*10^(23)` . Leírsz egy hatost és utána írsz 23 db nullát.

3,

`H_2` : 1 mol hidrogénmolekula vagy `6*10^(23)` db hidrogénmolekula vagy 2 g hidrogénmolekula.

2 `H_2` : 2 mol hidrogénmolekula vagy `12*10^(23)` db hidrogénmolekula vagy 4 g hidrogénmolekula.

4,

Moláris tömeg: 1 mol vagy `6*10^(23)` db anyag (többnyire molekula, de definiálhatjuk ionra, vagy elemi részecskére is) tömege.

Jele: M , mértékegysége általában `g/(mol)`, SI-ben `(kg)/(mol)`.

5,

Legyen 2 korty az 1 dl víz.

A víz `(H_2O)` moláris tömege: Összeadod az alkotó atomok atomtömegét (ezt a periódusos rendszerben találod): 1 db oxigén- és 2 db hidrogénatom, `1*16+2*1` = 18

`M_(H_2O)` = 18 `g/(mol)`

1 korty tehát 0,5 dl, ami 50 g. Ez `("50 g")/("18 " g/(mol))` = 2,78 mol

2,78 mol víz az `2.78*6*10^(23)` = `16.7*10^(23)` db vízmolekulát tartalmaz.
0