Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitsetek legyszi !

Főoldal » Általános iskola » Matematika
400
Ket bokorban 31 vereb pihen. Egy zorejre az elsorol 5 atrepult a masodikra, arrol pedig 7 egy kozeli fara repult. Ezutan az elso bokorban 2x annyi madar maradt, mint a masodikon. Hany vereb pihent eredetileg az elso es masodik bokron?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen az első bokorban eredetileg x darab veréb, a második bokorban pedig y darab veréb pihen.

Az első zörej után az első bokorban x-5 veréb maradt, a másodikban pedig y+5 veréb van.

A második zörej után az első bokorban maradt veréb száma megkétszereződött, tehát 2(x-5) = 2x-10 darab veréb van az első bokorban. A második bokorban pedig y+5-7 = y-2 veréb maradt.

Az utolsó információ szerint az első bokorban 2x-10 = 2(y-2) darab veréb van. Ebből következik, hogy 2x-10 = 2y-4, vagyis x = y+3.

Összefoglalva:

x = y + 3
2x - 10 = 2(y - 2)

Ezeket az egyenleteket megoldva kiderül, hogy x = 16 és y = 13. Tehát az első bokorban eredetileg 16 veréb, a másodikban pedig 13 veréb pihent.

Remélem segíthettem!
0