Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ki tudná a helyes megoldást?

Főoldal » Középiskola » Fizika
452
A nyomásmérővel ellátott autóspumpában 500cm3/köb méter/levegő van.
Pumpáláskor a szelep 180 kPa nyomással nyit.
/A hőmérséklet legyen állandó,a kezdeti nyomás 100 kPa./
Mekkora ebben az esetben a pumpában levő levegő térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha a hőmérséklet állandó, akkor izoterm állapotváltozásról beszélünk.

Alkalmazzuk Boyle-Mariotte törvényét:
p₁·V₁ = p₂·V₂

Ebből fejezzük ki a V₂-t:
V₂ = p₁·V₁ / p₂ = 100·500 / 180 → 277,7 cm³
Módosítva: 3 éve
0