Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rugalmas energia

Főoldal » Középiskola » Fizika
431
Adott egy rugó mely egy falhoz van rögzítve. D=300N/m. Ennek egy M=40dkg-os testet nekilökülnk, kezdősebessege 3m/s. Súrlódás elhanyagolható. Kérdés : mekkora a rugó max benyomodasa és mekkora a test sebessege a max benyomodas felénél?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a mozgási energia rugalmas energiává alakul:
`frac{1}{2}mv^2=frac{1}{2}DDeltal^2`
`frac{1}{2}cdot"0,4"cdot3^2=frac{1}{2}cdot300Deltal^2`
max. benyomódás: `Deltal^2="0,012"`
`Deltal="0,109"\ m="10,9" \ cm`
a max benyomódás felénél még van mozgási energia:
`frac{1}{2}cdot"0,4"cdotv_2^2=frac{1}{2}cdot300(frac{Deltal}{2})^2=frac{1}{2}cdot300frac{Deltal^2}{4}`
`v_2^2=300frac{"0,012"}{4cdot"0,4"}=2,25`
`v_2="1,5"frac{m}{s}`
Módosítva: 3 éve
2