Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Köszönöm aki segít.

Főoldal » Középiskola » Matematika
433
Ezt a feladatot a tanárunk egy jó jegyért adta fel. A feladat pedig:

Oldjuk meg a következő egyenletet: 4x³-3x+(1-4x²) (1-x^2) =0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
`1-x^2ge0` miatt `-1lexle1`
helyettesítsünk `x=cosalpha` -t, ahol `0lealphalepi`
`4cos^3alpha-3cosalpha+(1-4cos^2alpha)cdot\sqrt(1-cos^2alpha)=0`
`sinalpha=sqrt(1-cos^2alpha)` miatt:
`cosalpha(4cos^2alpha-3)+(1-4cos^2alpha)cdot\sinalpha=0`
`4cos^2alpha-3=4(1-sin^2alpha)-3=1-4sin^2alpha` miatt
`cosalpha(1-4sin^2alpha)+(1-4cos^2alpha)cdot\sinalpha=0`
zárójelfelbontás:
`cosalpha-4cosalphacdot\sin^2alpha+sinalpha-4sinalphacdot\cos^2alpha=0`
`cosalpha+sinalpha-4cosalphacdot\sin^2alpha-4sinalphacdot\cos^2alpha=0`
`sinalpha+cosalpha-4cosalphacdot\sinalpha(sinalpha+cosalpha)=0`
`sinalpha+cosalpha` -t kiemelve:
`(sinalpha+cosalpha)(1-4cosalphacdot\sinalpha)=0`
`sinalpha+cosalpha=0` -ból `tgalpha=-1` következik, amiből `alpha_1=frac{3pi}{4}` vagyis `x_1=-frac{1}{sqrt2}`
behelyettesítéssel látható, hogy ez megoldása az eredeti egyenletnek:
`-frac{2}{sqrt2}+frac{3}{sqrt2}+(-1)cdotfrac{1}{sqrt2}=0`
másrészt: `1-4cosalphacdot\sinalpha=0`
`1-2sin2alpha=0`
`sin2alpha=frac{1}{2}` vagyis `2alpha_2=frac{pi}{6}` illetve `2alpha_3=frac{5pi}{6}`
`alpha_2=frac{pi}{12}` és `alpha_3=frac{5pi}{12}`
`x_2=cosfrac{pi}{12}=frac{sqrt(2+sqrt3)}{2}` és `x_3=cosfrac{5pi}{12}=frac{sqrt(2-sqrt3)}{2}`
ez utóbbi 2 gyök ellenőrzése még várat magára(szerintem megoldás mindakettő)
ui: nagyon kiváncsi lennék, melyik suliban adják fel ezt a feladatot




Módosítva: 3 éve
0

`x(4x^2-3)+(1-4x^2)sqrt(1-x^2)=0`
`x(4x^2-4+1)+sqrt(1-x^2)-4x^2sqrt(1-x^2)=0`
`x(4(x^2-1)+1)+sqrt(1-x^2)-4x^2sqrt(1-x^2)=0`
`x(1-4(1-x^2))+sqrt(1-x^2)-4x^2sqrt(1-x^2)=0`
`x-4x(1-x^2)+sqrt(1-x^2)-4x^2sqrt(1-x^2)=0`
`x+sqrt(1-x^2)-4x(1-x^2)-4x^2sqrt(1-x^2)=0`
`sqrt(1-x^2)+x-4xsqrt((1-x^2)^2)-4x^2sqrt(1-x^2)=0`
`sqrt(1-x^2)+x-4xsqrt(1-x^2)(sqrt(1-x^2)+x)=0`
`(sqrt(1-x^2)+x)(1-4xsqrt(1-x^2))=0`
a, egyrészt `sqrt(1-x^2)+x=0` amiből `-x=sqrt(1-x^2)`
négyzetreemeléssel jön a hamis gyök: `1-x^2=x^2` amiből `1=2x^2`
`x^2=frac{1}{2}`
`x_1=-frac{1}{sqrt2}` és `x_2=frac{1}{sqrt2}` ellenőrzéssel: `x_1` megoldás, `x_2` nem megoldás
b, másrészt: `1-4xsqrt(1-x^2)=0`
`1=4xsqrt(1-x^2)`
négyzetreemeléssel: `1=16x^2(1-x^2)` (újabb hamis gyökök)
`1=16x^2-16x^4`
`16x^4-16x^2+1=0`
új változó: `y`
`16y^2-16y+1=0`
ebből `y_1=frac{16-sqrt(256-64)}{32}` és `y_2=frac{16+sqrt(256-64)}{32}`
`y_1=frac{2-sqrt(3)}{4}` és `y_2=frac{2+sqrt(3)}{4}`
`x_3=frac{sqrt(2-sqrt(3))}{2}` és `x_4=-frac{sqrt(2-sqrt(3))}{2}`
`x_5=frac{sqrt(2+sqrt(3))}{2}` és `x_6=-frac{sqrt(2+sqrt(3))}{2}`

na itt fizetek egy sört annak aki ezeket hitelesen leellenőrzi. Tippem: `x_3` és `x_5` a jó megoldás `x_4` és `x_6` mindenképpen hamis, elég ha a grafikonra nézünk
1

sikerült az ellenőrzés:

`x_3=frac{sqrt(2+sqrt3)}{2}`

`4frac{(sqrt(2+sqrt3))^3}{8}-3frac{sqrt(2+sqrt3)}{2}+(1-4frac{(sqrt(2+sqrt3))^2}{4})(sqrt(1-frac{2+sqrt3}{4}))=0`

`frac{(2+sqrt3)sqrt(2+sqrt3)}{2}-3frac{sqrt(2+sqrt3)}{2}-(1+sqrt3)sqrt(frac{2-sqrt3}{4})=0`

`sqrt(2+sqrt3)+frac{sqrt3}{2}sqrt(2+sqrt3)-frac{3}{2}sqrt(2+sqrt3)-(frac{sqrt(2-sqrt3)}{2}+frac{sqrt3sqrt(2-sqrt3)}{2})=0`

`frac{sqrt3-1}{2}sqrt(2+sqrt3)-frac{sqrt3+1}{2}sqrt(2-sqrt3)=0`

kihasználva, hogy `(sqrt3-1)^2=4-2sqrt3` és `(sqrt3+1)^2=4+2sqrt3`

`frac{sqrt((4-2sqrt3)(2+sqrt3))}{2}-frac{sqrt((4+2sqrt3)(2-sqrt3))}{2}=0`

`frac{sqrt(2(2-sqrt3)(2+sqrt3))}{2}-frac{sqrt(2(2+sqrt3)(2-sqrt3))}{2}=0`

ez pedig nyilvánvaló

`x_5=frac{sqrt(2-sqrt3)}{2}`

`4frac{(sqrt(2-sqrt3))^3}{8}-3frac{sqrt(2-sqrt3)}{2}+(1-4frac{(sqrt(2-sqrt3))^2}{4})(sqrt(1-frac{2-sqrt3}{4}))=0`

`frac{(2-sqrt3)sqrt(2-sqrt3)}{2}-3frac{sqrt(2-sqrt3)}{2}+(sqrt3-1)sqrt(frac{2+sqrt3}{4})=0`

`sqrt(2-sqrt3)-frac{sqrt3}{2}sqrt(2-sqrt3)-frac{3}{2}sqrt(2-sqrt3)-(frac{sqrt(2+sqrt3)}{2}-frac{sqrt3sqrt(2+sqrt3)}{2})=0`

`-frac{sqrt3+1}{2}sqrt(2-sqrt3)+frac{sqrt3-1}{2}sqrt(2+sqrt3)=0`

kihasználva, hogy `(sqrt3-1)^2=4-2sqrt3` és `(sqrt3+1)^2=4+2sqrt3`

`-frac{sqrt((4+2sqrt3)(2-sqrt3))}{2}+frac{sqrt((4-2sqrt3)(2+sqrt3))}{2}=0`

`-frac{sqrt(2(2+sqrt3)(2-sqrt3))}{2}+frac{sqrt(2(2-sqrt3)(2+sqrt3))}{2}=0`

ez pedig nyilvánvaló
2