Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valszín, franciakártyából húzunk

Főoldal » Középiskola » Matematika
376
Egy franciakártyából az 52 lapból 6-ot húzunk visszatevés nélkül. mi a valószínűsége hogy mind a négy színből lesz legalább egy?


előre is köszönöm ha valaki segít és elmagyarázza!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
legyen az A esemény a keresett esemény, `P(A)=?`
1, összes esetek száma: `((52),(6))`
2, kedvező esetek száma helyett nézzük a kedvezőtleneket logikai szitával:
- csak 3 színből húzunk: `((4),(3))((39),(6))`, mert 3 féle színből kell választanunk(ez 4 féle lehet) és 39 db van a három adott színből
- mivel az előbb kétszer is számoltuk azokat az eseteket, amikor csak 2 különböző színből húzunk
(pédául kőr, pikk, treff és kör káró, treff húzásoknál kétszer számoljuk a csak kőr,pikk-et tartalmazó húzásokat),
ezért azokat kivonjuk:`-((4),(2))((26),(6))` , 6 különböző pár van a négy színből ugyanis
- lássuk, mi a helyzet a csak egyféle színt tartalmazó húzásoknál:
az első esetben 3-szor számoltuk ezeket az eseteket
a második esetben pedig 3-szor ki is vontuk őket, tehát a végén még hozzá kell adni az egy színből álló húzásokat:
`((4),(1))((13),(6))`
- a kedvezőtlen esetek száma tehát: `((4),(4))((52),(6))-(((4),(3))((39),(6))-((4),(2))((26),(6))+((4),(1))((13),(6)))`

- a keresett valószínűség:
`P(A)=frac{"kedvező esetek száma"}{"összes esetek száma"}=frac{((4),(4))((52),(6))-((4),(3))((39),(6))+((4),(2))((26),(6))-((4),(1))((13),(6))}{((52),(6))}=`


`=frac{20358520-4cdot3262623+6cdot230230-4cdot1716}{20358520}=frac{8682544}{20358520}=0,4265`


tehát a valószínűség: 42,65 %
-1