Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek szöveges feladatok 10. Osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
783
A Tóth család 6820ft-ért vásárolt palántákat. Ha 30 ft-tal drágább palántákból vásárolnak, és 2-vel kevesebbet vesznek, akkor 6800 Ft-ot fizettek volna.
Milyen áron vették a palántákat?

Kerlek táblázatosan csináljátok!
SOS!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Most én nem fogok táblázatokat rajzolni, majd te beírogatod.

Amennyit vettek: `x`

Amennyi volt egy palánta: `y`

És így kapunk egy egyenletrendszert:

`{(xy=6820), ((x-2)(y+30)=6800):}`

`y=(6820)/x`


`(x-2)((6820)/x+30)=6800)`

`6820+30x-(13640)/x-60=6800`

`6820x+30x^2-13640-60x=6800x`

`30x^2-40x-13640=0`

Megoldóképlet:

`x_1=-(62)/3` ez nyílván nem megoldás

`x_2=22`

Tehát: `22` darabot vettek

Egy palánta ára: `(6820)/(22)=310` `Ft`

Ellenőrzés:

`22*310=6820`

`20*340=6800`
Módosítva: 3 éve
0