Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek(egyenlő szárú háromszög)

Főoldal » Középiskola » Matematika
412
Egy egyenlő száru háromszög területe 156mm² . Az alap és a hozzá tartozó magasság 58mm.

a) Mekkora a háromszög alapja?
b) Milyen hosszúnak a háromszög szárai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`T=156` `mm^2`

`a+m_a=58` `mm`

`m_a=58-a`

`a)`

Azt tudjuk, hogy:

`T=(a*m_a)/2`

Behelyettesítve:

`(a*(58-a))/2=156`

`a(58-a)=312`

`58a-a^2=312`

`-a^2+58a-312=0`

Megoldóképlet:

`a_1=6` `mm`

`a_2=52` `mm`

És akkor a magasság vagy `52` vagy `6` `mm`. Tehát két ilyen háromszög is létezik.

`b)`

A szárát Pitagorasz-tétellel lehet kiszámolni:

`b^2=(a/2)^2+m^2`

Az egyik esetben:

`b_1=sqrt(3^2+52^2)≈52.09` `mm`

`b_2=sqrt(26^2+6^2)≈26.68` `mm`
Módosítva: 3 éve
0